Despre Proiectul Encore

Encore este un proiect dedicat muzicii contemporane românești de pianista Adriana Toacsen, o ferventă susținătoare a acesteia. Proiectul se definește ca o acțiune de pionierat care aduce împreună muzicienii și melomanii prin intermediul unui tip de creație puțin promovată în ultimii ani - muzica românească pentru pian. Proiectul pune bis-ul, o esență a plăcerii muzicale în slujba relației dintre public și muzica contemporană. 

  • Bis-ul este pus în lumina reflectoarelor ca personaj principal prin 12 lucrări românești contemporane: 4 deja compuse, 4 comandate unor compozitori consacrați, 4 selectate printr-un Concurs pentru compozitorii de până în 30 ani.
  • Site cu acces la informație: interviuri cu muzicienii, jurnal interactiv de interpret, etc 
  • Turneu cu 5 concerte în importante centre culturale ale țării. Sesiuni Artist Talks la concerte
  • Album audio cu compozițiile proiectului, Volum de partituri cu lucrările participante la Concurs

Puterea bis-ului în concerte, deși subtilă, este considerabilă. În lumea structurată a muzicii clasice, bis-urile întruchipează surpriza, nonconformismul, flamboaiantul, atipicul...și constituie uneori un puternic instrument de conectare cu publicul, dar mai ales de fixare în memoria acestuia. După ce emoția concertului s-a terminat, în momentul în care atât muzicienii cât și publicul se află într-o stare de grație, acest gen muzical miniatural, ca o capsulă de esență muzicală, vine să consolideze conexiunea dintre performer și receptor. 

 

Dorința de a asculta din nou ceva ce ne-a plăcut sau de a prelungi plăcerea concertului există probabil de când există muzica. Dar termenul de bis - encore în franceză - este mult mai nou. Cuvântul a apărut în ziarul The Spectator în 1712, când un autor, sub pseudonim, a scris: „Observ că a devenit un obicei ca, ori de câte ori cineva este deosebit de mulțumit de un cântec, la strigătul „encore” sau „altro volto”, interpretul este atât de amabil încât să o cânte din nou.” 


Pentru muzicieni, bisul este șansa de a ieși din programul propriu-zis și a uimi publicul cu o lucrare care să demonstreze virtuozitatea cu care își stăpânesc instrumentul. Este, de obicei, o lucrare scurtă, ca o chintesență a plăcerii muzicale.

PROIECT CO-FINANTAT DE:

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.
Copyright Encore.ro © 2024 All Rights Reserved
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram